ул. Лермонтов N31В празничния ден Историческият музей на РИМ Бургас ще

...
ул. Лермонтов N31В празничния ден Историческият музей на РИМ Бургас ще
Коментари Харесай

Историческият музей ще посреща посетители по случай Освобождението тази неделя

ул. " Лермонтов " N31

В празничния ден Историческият музей на РИМ Бургас ще посреща гости по случай Освобождението и в неделя от 10:00 до 14:00 часа.

По мотив 6 февруари, денят, в който преди 144 години Бургас посреща отряда на полковник Лермонтов, възвестил края на Руско-турската война 1877-1878 година и дълго предстоящата независимост, Историческият музей приканва жителите и гостите на морския град да вложат в  празника си патриотичен подтекст, разглеждайки тематичната експозиция в постройката на ул. Лермонтов №31, отдадена на преломните събития. Тази година акцент в изложбата е черногорска униформа, принадлежала на охранител на съветското вицеконсулство в града ни след Освобождението. Длъжността охранител или " гавазин “ постоянно е заемана от черногорци, желани за тази служба поради своя професионализъм, представителния си растеж, а от руснаците поради православието и славянството. 

От архивни документи е известно, че първи вицеконсул на Русия в Бургас, след Освобождението, е Николай Хартвиг, съветски дворянин от немски генезис. През 1884 година той е препоръчан за " Почетен бургаски жител " поради основаването на търговски сдружения, развиването на търговията сред Руската империя и Източна Румелия, за старанието му за развиване на просвещението и образованието в този край.

Експонираните детайли от облеклото са от горната част на дрехата. Комплектуват се с панталон, пояс и шапка, които не са непокътнати. Националният черногорски костюм е едно от най-красивите и скъпоструващи национални дрехи в Европа, поради висококачествените материали и златни обшивки, вложени в него.

Работното време на четирите експозиции е: От вторник до събота в това число от 9:00-17:00 часа.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР